Appar


För mig finns det inga pedagogiska appar! Men många har pedagogiskt potential, allt beror på pedagogen. För mig är inte detta unikt för appar, utan för nästan allt i förskolans värld. För att något ska bli begripligt för människan behöver de sättas i relation till något annat. 

När jag skulle göra gruppindelning över appar som jag använder blev det lite problematiskt för mig. Man kan dela in appar i språk, matematik, skapande, kreativa, konstruktion osv. Det var så jag började, sedan kom jag på att alla är ju skapande och kreativa på något sätt. Det är som Vygotskij säger;  ...skapande ett oundgängligt livsvillkor, och allt som ligger utanför rutinen och rymmer minsta uns av något nytt har människans kreativa process att tacka för sin tillkomst. (Fantasi och kreativitet i barndomen) Som jag tolkar detta är skapande en process som ständigt pågår i många olika former och skepnader. Därmed väljer jag att skriva de appar jag använder i bokstavsordning. Jag kommer sedan beskriva vad jag använder dem till. Jag har nämligen märkt att en app kan användas på många olika sätt, på fler än man först tror. 

Tänk på!
  • Vissa appar kan vara svåra att hitta. Detta kan vara för att de endast finns för iPad eller iPhone. Du kan välja till vilket enhet du vill ha när du är inne i app store. Om den app du vill ha inte finns för iPad, klicka då i iPhone. Du kan nämligen sedan förstora appen på iPaden, vips så fungerar den på iPaden med.
  • Börja använd en app, prova, lek det är då du kommer på nya användningsområden. Lyssna även på barnen, både med öronen och ögonen. De kan ge oss många ledtrådar till vad de vill arbeta med.
  • Lärplattan anser jag ska vara ett komplement till den övriga verksamheten. 
  • Var inte rädda för att låta lärplattan ligga framme. I början kommer den, som allt annat som är nytt, att användas flitigt bland barnen. Detta kommer att mattas av. Om det är något barn som har svårt att göra något annat, hjälp då det barnet att göra något annat.
  • Lärplattan ska fungera som ett komplement till den övriga verksamheten.  
  • Innan ni laddar ner en app tänk då- Vad är syftet med denna app? Har lärt mig genom åren att det är väldigt lätt att ladda ner appar, men vad är syftet? Är bättre att ta några få och börja med för att sedan veta vad barngruppen eller vi pedagoger behöver för appar som ska hjälpa oss vidare i verksamheten. 



ABC Magnetic Alfabet (7 kr)
Detta är en app som är gjord utifrån det engelska alfabetet, vilket innebär att ÅÄÖ inte är med. Detta är synd, men jag har inte hittat någon annan app som visar bokstäverna på detta vis. Appen kan användas i samling för olika aktiviteter, t. ex. hämta någon sak som börjar på den bokstav som visas? De barn som börjar på denna bokstaven får gå och ta tallrik i matsalen? Hur många barn här börjar på denna bokstaven? m fl. 

Best of Manet Free (Gratis/ 7 kr)
Denna app finns som gratis och för 7 kr. I gratis versionen får du några bilder av konstnären, medan köper du den får du fler. Just denna handlar om konstnären Manet, men den finns även för många andra konstnärer. Bland andra Van Gogh, Renoir, Turner, Seurat, Raphael m fl. Bilderna i denna app kan du använda som inspiration för olika miljöer och projekt. För att öva seendet med barnet, vad ser vi på bilderna. Använda som inspiration för olika sagor, i skapandet i ateljén m.m.

Bokstavspussel (28 kr)
Med denna app ges barnen möjlighet att öva sig i att läsa och skriva. Den innehåller 36 färdiga ordpussel, men tillåter dig att göra många fler egna ordpussel. De färdiga pussel ljudar orden medan du lägger rätt bitarna, när du pusslat färdigt läser den upp ordet. Om du lyckats visar den att du lyckas, om inte får du prova igen. När du gör egna ord får du själv läsa in bokstavsljuden. 

Buzzle (Gratis) 
Detta är en dra och släpp pusselapp. Den passar främst bra för små barn när de lär känna hur lärplattan funderar. Med den övar barnen även koordinationsfärdigheter, seendet vad gäller former, bokstäver, siffror och mycket mer.



Decide now! (gratis/ 7 kr)
Denna app finns som en Lite version och en som kostar pengar. Om du väljer att köpa appen får du en app där du kan skapa egna ”Hjul”. I hjulen kan du skriva olika saker som ska göras t ex. hoppa, kramas, flyga osv. Du kan även skriva in siffror, namn eller uppdrag. På den flik som hjulet sedan stannar på, står det vad som ska göras. Mycket uppskattad av barnen. Enda minuset är att det inte går att lägga in bilder i hjulet. Då hade barnen med bildspråket själva kunna läsa vad som ska göras. 

Dice (7kr)
Denna app kostar 7 kr, det finns många varianter på en tärningsapp. Jag gillar denna på grund av dess tydlighet och enkelhet. Du kan välja hur många tärningar du vill att skärmen ska visa, alltifrån en till alla sex. Denna app passar utmärkt att använda med några barn eller i samling. Aktiviteter du kan göra är t ex. Hur många prickar visas? Så många prickar som visas, så många gånger ska vi säga Hej, hoppa, krama en vän osv. Kan användas vid stilla sittande aktivitet likaväl som vid rörlig aktivitet. 

Gallery of art (Gratis/7 kr)
Denna app är fylld med konstverk från olika konstnärer. Du kan använda den för att tala om konst, inspirera när ni arbetar i ateljén, ha som bakgrundsbilder för att inspirera till lek. 

Garageband (38 kr)
I denna app omvandlas din lärplatta till en inspelningsstudio med olika pekinstrument så att du tillåts skapa musik var du än är. Du kan även spela in ljud och röst. Appen kan du använda för att spela in låtar med barnen, de kan sjunga och sedan lägger adderar ni olika instrument. Du kan använda den i samlingen för att spela olika instrument. Barnen kan själva få prova på att spela olika instrument, hur låter de?

Human body (22 kr)
I denna app lär barnen känna kroppen. Hur ser den ut? Hur fungerar den? Är lite av vad som kan ses som ett bildligt uppslagsverk gällande kroppen. Med denna app kan ni ha mänga härliga samtal om kroppen. Du kan koppla upp den via apple TVen, då kan den användas i samlingen.



iMotion (Gratis)
Med denna app kan du göra stopp motion filmer (endast stillbilder/kort). Med dess olika funktioner kan du göra film på ett sätt som passar alla. Antingen med tidinställningsfunktionen, eller manuellt. När du skapat färdig kan du spara filmen till filmbiblioteket på iPaden/iPoden. Med denna app kan de äldre barnen göra egna, de yngre får du hjälpa filmer t. ex. med lego, plastdjur, plusplus, pärlor m.m. Med tidinställningsfunktionen kan ni t ex. filma soluppgången, vad händer på förskolan på natten, ett frö som gror m.m. De du då måste tänkta på är att se till att den får ström hela tiden (batteriet får inte dö) och ställa in kameran på hur många gånger i timman den ska ta kort. Du kan även använda den i dokumentation syfte. Göra filmer med barnen om något de varit med om. Kan vara någon lek de haft, ett äventyr till skogen osv. Filmerna kan du sedan spara i ett format som du kan lägga ut i bloggen på Pluttra(du kan läsa mer om Pluttra under Min grund).

iMovie (38 kr)
Med iMovie appen kan du göra filmer på ett professionellt med enkelt vis. Du kan kombinera bild, ljud, text och film i samma klipp. Filmerna kan vara korta eller långa och du får även hjälp med redan färdiga teman som förenklar skapandet. Denna app är väldigt bra i dokumentations syfte, som pedagog kan vi göra filmer för att påvisa lärandet för barnen eller för oss pedagoger. Barnen själva kan vara med och göra filmer om saker de själva vill berätta om, lärt sig. Filmerna kan du sedan spara i ett format som du kan lägga ut i bloggen på Pluttra(du kan läsa mer om Pluttra under Min grund).

Keynote (75 kr)
Detta är en app där du kan göra presentationer av olika slag, i bild, text och ljud. Den passar bra att använda i dokumentations syfte. Göra bildspel kring barns utveckling, sagor de gjort, om någon vardaglig situation barnen vill berätta om m.m. Som pedagog kan du göra bildspel till föräldramöte, hur ser ett barns dag ut på förskolan, hur ser en pedagogs dag ut på förskolan, vår pedagogiska verksamhet denna terminen, så här ser våra lärmiljöer ut m.m. Presentationerna kan du sedan spara i ett format som du kan lägga ut i bloggen på Pluttra(du kan läsa mer om Pluttra under Min grund).

Pyssla och Måla med Kids Canvas (15 kr)
Denna app är en ”pärlplatteapp”. Här ges du tillgång till en pärlplatta som du sedan kan skapa på med olika typer av pärlor. Den är ett bra komplement till vanliga pärlplattor, här kan alla skapa, små som stora. Varför inte skapa en pärlplatta, skriver ut den på kopiatorn och sedan skapar den med verkliga pärlor? Du kan även använda den i samlingen för att göra diagram.  

Make a dice (gratis/22 kr)
Jag har i denna listan skrivit om en app som heter Dice. Den är ett bra komplement till verksamheten. Nu har jag hittat en annan app som har samma grund tanke men i denna kan du göra dina egna tärningar, både i form av text och bild. I denna app går det t ex. att skapa tärning för fysisk aktivitet. En tärning som visar bilder på något vi ska göra och en annan som visat hur många gånger. Tärningarna kan vi sedan använda tillsammans eller så kan barnen använda dem själva. I och med att det är bilder och text ges de möjlighet att förstå själva. De  behöver inte ha en person som kan läsa att tolka åt dem.


My Blackboard (Gratis/28 kr) 
Denna app är en svarttavla. I grattis versionen kan du skriva med olika färger.  Om du köper hela versionen kan du även öva dina färdigheter i att skriva bokstäver (du får se en bokstav som du sedan kan måla av). Du kan även öva dina färdigeter inom de fyra räknesätten, addition, subtraktion, multiplikation och division. Den ger dig olika tal att lösa som den sedan rättar. Anser själv att det kan vara för svårt för förskolebarn, men du kan även på enkla tal. Appen kan du använda vid samling, rita, skriva bokstäver och ord. Barnen ges själva möjlighet att skriva med sina egna fingrar på skärmen. Denna app är ett bra komplement till papper och penna. 

My Story (28 kr)
Med denna app kan du göra egna böcker som du enkelt kan dela i formatet ebooks. Du kan väva ihop bilder, teckningar du målar i appen, text och ljud. Barnen ges här en möjlighet att göra sina egna böcker där de själva väljer vad de vill berätta om. T ex. en lek, en utflykt, något de lärt sig m.m. Böckerna kan sedan användas för att läsa för vännerna på förskolan, familjen eller någon annan. Som pedagog kan denna app användas i dokumentations syfte, antingen för oss själva eller för barnen. Böckerna kan du sedan spara i ett format som du kan lägga ut i bloggen på Pluttra(du kan läsa mer om Pluttra under Min grund).

Pages (75 kr)
I denna app kan du skapa, redigera och läsa olika dokument var du än är. Med iCloud kan du även spara dokumenten så att de på ett enkelt sätt delas mellan alla enheter som delar det iCloud konto. Appen passar utmärkt i dokumentationssyfte, föra anteckningar kring barns utveckling, mina egna pedagog reflektioner- Hur gick det? Kan jag göra något annorlunda? Barnen kan öva att skriva och lära känna bokstäverna/ord/meningar, språket i många olika former. Dokumenten kan du sedan spara i ett format som du kan lägga ut i bloggen på Pluttra(du kan läsa mer om Pluttra under Min grund).

Pettsons Uppfinningar Delux (28 kr)
I denna app får du tillgång till alla uppfinningar som finns i de två tidigare apparna, Pettsons  Uppfinningar 1 och 2. De har även i denna utgåva lagt till några uppfinningar samt lite andra förbättringar. I appen ska du färdigställa olika uppfinningar som Pettson påbörjat. Du erbjuds förslag på olika saker du ska bygga färdigt med, är dock inte alltid alla de delarna som ska vara med. I denna app ges barnen möjlighet att öva sin koncentrationsförmåga, samarbete, hur enkel teknik fungerar, språk, matematik, turtagning, hur delar blir en helget. Appen kan användas enskilt och tillsammans. En grupp av barn kan hjälpas åt att lösa uppfinningen. (Har ni Apple tv kan den kopplas den upp mot den, då ser alla bättre). Den kan användas som inspiration för att skapa egna uppfinningar. 

Pic Collage (Grattis)
I denna app kan du skapa dina egna collage på iPaden, iPad eller datorn. Du kan ta bilder undertiden du skapar din sida, eller så kan du välja från bilder som redan tagits. När bilderna är där du vill ha dem kan du välja bakgrund och lägga till text.. Den färdiga sidan kan du sedan spara ner till bildbiblotektet på iPaden/iPoden. Utmärkt för att låta barnen berätta en saga, om äventyret i skogen, teatern de var på m.m. De i sig blir dokumentationer som sedan kan användas för att driva verksamheten framåt eller inte. Om iPaden/iPoden är uppkopplad till förskolans kopiator kan du även skriva ut den. Då får barnen den även i handen, samtidigt som den kan visas digitalt på förskolan. Dokumenten kan du sedan spara i ett format som du kan lägga ut i bloggen på Pluttra(du kan läsa mer om Pluttra under Min grund).


Skolstil (22 kr)
Skolstil är en app med ett enkelt skrivprogram som även har bokstavsljud. Allteftersom du skriver bokstäver hör du bokstavsljudet. När ett ord är färdigskrivet och mellanrumsknappen trycks ned läser programmet upp den aktuella talsyntesen. Denna app är ett väldigt bra komplement till de barn som visar intresse för bokstäver. De ges här möjlighet att utveckla sin förståelse för bokstäver och ord. Vid samling kan den användas för att påvisa hur bokstäver ser ut, hur de låter osv. Vilken bokstav börjar du på? Hur låter den? Hur låter det här ordet?

Skype (gratis)
Med denna app kan du integrera med andra människor på olika sätt. Via chattmeddelanden eller i telefon och videosamtal. Det som krävs är appen, ett Skype konto, uppkoppling till internet samt att den andra mottagaren har Skype. Du kan Skypa med människor över hela världen. I verksamheten kan du ”prata” med andra barn på avdelningen, barn på andra avdelningar, andra förskolor, med en vän som är på semester m.m. Vissa museum och andra institutioner i samhället erbjuder Skypesamtal med förskolor. Ett spännande sätt att dela och lära. 

SLI.SE play (gratis)
Denna app låter dig lyssna på olika ljudinspelningar, samt strömma utbildningsvideos. Det som krävs är att du har ett konto på SLI.se. Väl inne i appen kan du söka det du vill med hjälp av olika avgränsningsalternativ. Det utbud som erbjuds i denna app är ett utmärkt komplement till den dagliga verksamheten på förskolan. Det finns allt från fakta film till läs-med-sagor

Sound touch (Gratis/22 kr)
Appen erbjuder 180 bilder med ljud på djur, fåglar, fordon, musikinstrument och hushåll. Denna app kan du använda som ljudmemory. Du kan berätta sagor med hjälp av de olika ljuden. Barnen ges möjlighet att lära sig hur de bilder som visas låter. 



Spotify (gratis)
En internet baserad musikspelare där du ges tillgång till miljontals låtar. Denna kan app kan du använda vid lek t. ex. musikstopp, rör dig som musiken låter m.m. Söka upp och lyssna på olika låter som barnen pratar om, ”musiklektion”. När det är disco/fredagsmys på avdelningen. När du målar till  musik. För att påvisa hur olika musik kan låta m.m. Du kan själv/tillsammans med barnen/tillsammans med pedagogerna göra egna låtlistor till gympa- och danspass. 

Stip Design (22 kr)
Genom att följa instruktionerna i appen kan du skapa egna serietidningssidor.  Du kan ta bilder undertiden du skapar din sida, eller så kan du välja från bilder som redan tagits. När bilderna är på plats kan du lägga till olika former av pratbubblor, samt olika text rutor. Den färdiga sidan kan du sedan spara ner till bildbiblotektet på iPaden/iPoden. Utmärkt för att låta barnen berätta en saga, om äventyret i skogen, teatern de var på m.m. De i sig blir dokumentationer som sedan kan användas för att driva verksamheten framåt eller inte. Om iPaden/iPoden är uppkopplad till förskolans kopiator kan du även skriva ut den. Då får barnen den även i handen, samtidigt som den kan visas digitalt på förskolan. Dokumenten kan du sedan spara i ett format som du kan lägga ut i bloggen på Pluttra(du kan läsa mer om Pluttra under Min grund).

SVT play (gratis)
Med denna app kan du se allt som erbjuds i strömmande format på SVTplay. Du kan använda den för att visa barnen olika filmer/klipp som komplement till det som forskas i för tillfället. Om en fråga kommer upp bland barnen som ni kan få svar på med hjälp av något klipp på SVTplay m.m.

Viltappen (gratis)
Denna app är gjort av Svenska jägarförbundet och är ett bra uppslagsverk vad gäller vilda däggdjur och fåglar. Du kan bland annat få fakta om arters utbredning,spår, läten föda,  relation till människan och mycket mer.

Voice Recorder (Gratis)

I denna app kan du spela in ljud, pausa och starta inspelningen igen. Appen tillåter dig även att spara filer som du sedan kan dela via email. En inspelningsapp till iPaden är något som jag eftersökt då den hjälper mig i arbetet med dokumentation. Barnens får möjlighet att göra sin röst hörd i olika sammanhang t ex. vid barnintervjuer. Du kan även göra ljudmemory med den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar